Het is niet het eerste waar je aan denkt als je auto stuk is, maar in veel situaties kan je zelf kapotte Volvo onderdelen vervangen en zo weer snel de weg op. Of je nu een tweedehands auto wil opknappen, of simpelweg een kapotte lamp hebt, wanneer je een beetje handig bent en goed oplet, kun je zelfstandig vaak sneller en goedkoper je auto repareren. Maar wanneer kun je beter wel een expert inschakelen? En als je zelf aan de slag wil, hoe regel je dan de beste onderdelen voor de scherpste prijs?

Wanneer zelf vervangen?

Je weet van tevoren al dat je duurder uit bent wanneer je naar een garage gaat dan op het moment dat je zelf onderdelen van je auto gaat vervangen. Dat is meer dan logisch want je betaalt voor professionele hulp. Zonder die hulp is het dus van belang dat je enig verstand van zaken hebt. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen Volvo onderdelen gaan vervangen, maar als je er de tijd niet voor hebt en zeker wil zijn van een goede reparatie doe je er beter aan om een expert in te schakelen.

Het voordeel als je zelf aan de slag gaat, is dat je zelf de regie hebt en dus ook zeker weet dat er geen malafide praktijken plaatsvinden. Wil je zelf Volvo onderdelen vervangen maar weet je niet zeker of het je zelfstandig lukt, vergeet dan ook niet dat er op het internet veel instructievideo’s te vinden zijn die je door het proces kunnen begeleiden.

Welke onderdelen vervang je zelf?

Als je de banden van je auto moet wisselen of de ruitenwissers moet vervangen, kun je dit meestal zonder veel moeite zelf doen. Ook alles rondom de verlichting is in de meeste gevallen simpel te repareren. Zijn er problemen met zaken als de bougies, schokdempers, de accu of de remmen, dan is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Hoe moeilijk een vervanging of reparatie is, hangt eveneens af van het type en model van de auto. Houd hier dus ook rekening mee. 

Sommige onderdelen zitten zo ingewikkeld in elkaar dat ze met veel zorg behandeld moeten worden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe Volvo v70 motor nodig, dan kun je beter een professional inschakelen dan je eigen vingers eraan branden. Ook van de airco, het koelsysteem en eigenlijk alle elektrische componenten kun je beter afblijven.

Wat zoek je?

De eerste vraag bij het zoeken van Volvo onderdelen, is of je tweedehands of nieuwkoop wil hebben. Uiteraard zijn tweedehands onderdelen voordeliger. Je kan zelfs tot wel 60 procent besparen op de nieuwprijs als je goed zoekt. Vergeet alleen niet dat de spullen al een keer gebruikt zijn. 

Om de beste kwaliteit tegen de laagste kosten te vinden, kun je het best het aanbod vergelijken. Door de offertes van verschillende partijen naast elkaar te leggen wordt snel duidelijk wat de gemiddelde prijs van het onderdeel is. Tot slot is het altijd de moeite waard om te kijken wat andere klanten over het bedrijf te zeggen hebben.