Britbits

9 onderhoudstips om je auto langer mee te laten gaan

Geplaatst op

Het onderhoud van je auto is belangrijk als je de levensduur van je auto wilt verlengen. Daarnaast wil je dat je auto optimaal presteert en dat hij rijdt alsof hij net van de dealer komt. Het doen van een wekelijkse inspectie van je auto kan je duizenden euro’s besparen. Je zult dingen tegen komen die onmiddellijke aandacht nodig hebben en andere die je later kun afhandelen. Preventief onderhoud is de beste manier om te beginnen. Je kun het grootste deel van het onderhoud zelf doen als je dat wilt.

1.     Bandenspanning controleren

Het controleren van je bandenspanning is iets waar je niet te lang mee moet wachten. Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van je auto voor veiligheid, efficiëntie en comfort. Als je er een gewoonte van maakt om de banden regelmatig te controleren, kun je tijd en geld besparen.

Je bandenspanning, wielbalans en regelmatige bandenrotatie zullen je helpen om comfortabel en veilig te rijden. Je banden gaan een stuk langer mee en je kun gemakkelijk zelf de bandenspanning controleren. Als je niet de gewoonte hebt om je autobanden te controleren, begin dan met het instellen van een maandelijkse herinnering in je agenda.

2.     Vloeistoffen controleren

Samen met de banden kun je er een gewoonte van maken om de autovloeistoffen te controleren. Het enige wat je hoeft te doen is de motorkap te openen als de motor is afgekoeld en de oliepeilstok te verwijderen. Maak hem grondig schoon en zet hem weer terug. Als je hem er nu uithaalt, zult je merken dat de olie op een bepaald niveau is. Controleer of de olie op het juiste peil is. Controleer ook de kleur van de olie en vervang de olie bij regelmatig onderhoud.

Controleer daarbij ook het peil van de stuurbekrachtigingsvloeistof, de slangen en de riemen op eventuele tekenen van slijtage. Controleer na het opwarmen van je auto ook het niveau van de transmissievloeistof. Voer regelmatig een controle uit van de banden en de vloeistoffen voor de beste prestaties van je auto.

3.     Accucheck

Ik heb mijn autobatterij laten stoppen met werken. Alles leek in orde toen mijn auto gewoon niet wilde starten. We kunnen allemaal geconfronteerd worden met een situatie als deze, waar we ergens gestrand zijn. Het zou niet leuk zijn als ik ’s nachts gestrand was met alleen mijn mobieltjes.

Om te voorkomen dat je ergens strand met een kapotte accu, kun je het beste je accu regelmatig controleren. Je kun controleren op lekkage of eventuele mineraalophopingen rond de kabels en de polen. Reinig de polen indien nodig met een reinigingsborstel voor de accu en je kun altijd vet aanbrengen om ze corrosievrij te houden.

Met behulp van een multimeter met uitgeschakelde motor kun je controleren of de accu volledig is opgeladen (ongeveer 12,4 tot 12,7 volt). Als de auto aan staat, kun je de spanning zorgvuldig controleren. Deze moet ongeveer 13,7 tot 14,7 volt zijn. Als de batterij bijna leeg is, kan het de dynamo zijn. Om dit te controleren kun je de motor starten en de lichten aanzetten. Als de lampjes dimmen of oplichten als de motor op toeren is, dan is de dynamo waarschijnlijk het probleem.

4.     Verwissel je bougies

Als je merkt dat je motor niet efficiënt werkt, dan kan dat komen door de bougies. Als ze niet worden gecontroleerd, kunnen ze verslijten en worden afgedekt door een ophoping. De handleiding van je auto moet je laten weten wanneer je ze moet vervangen.

Als je auto niet zo goed presteert als gewoonlijk, kun je de bougies en bougiedraden controleren als ze oud zijn. Als je vindt dat ze in slechte staat zijn, vervang ze dan voor betere prestaties. Bougies gaan meestal meer dan 30.000 km mee; zie de handleiding voor meer informatie.

5.     Geld besparen op autoschade

Voor het herstellen van autoschade in Amsterdam kun je terecht bij uitdeukenzonderschade.nl. Met het uitdeuken zonder spuiten bespaar je tot wel 70% op de kosten voor schadeherstel. Bekijk de mogelijkheden bij Autoschade Amsterdam.

6.     Controleer je remmen

Als de remmen van je auto niet goed werken, kan dat worden veroorzaakt door een aantal van de volgende zaken: de rotoren, de remblokken, de remvloeistof en het rempedaal. Meestal ligt het aan de remblokken of een lek in de remvloeistof. Als je de remmen zelf wilt controleren, moet je de remblokken en het remvloeistofreservoir inspecteren. Meestal moet je dan de banden verwijderen en eventueel onder de auto gaan zitten als je vermoedt dat er remvloeistof is gelekt.

7.     Controleer je luchtfilter

Veel problemen met auto’s komen door verstopte luchtfilters of losse fittingen. Het luchtfilter voorkomt dat er vuil en deeltjes in de motor terechtkomen. Tijdens de verbranding heeft de motor lucht nodig en een verstopt filter kan de prestaties beïnvloeden. Je moet je filters elk jaar of om de 10.000 kilometer vervangen. Negeer dit onderhoud niet, want het kan leiden tot problemen in de motor en het zorgt voor slecht gefilterde lucht in de auto zelf. Je kun het filter in slechts 10 minuten laten vervangen door je monteur, of je kun het zelf proberen als je een beetje handig bent en geld wilt besparen.

8.     Maak je voorruit schoon en vervang de ruitenwissers.

Een vuile voorruit kan een hoop gedoe zijn als je niet goed kunt zien. Als ze niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze visuele beperkingen veroorzaken en kunnen ze soms leiden tot ongelukken. Het is heel belangrijk dat de bestuurder een goed zicht heeft op de weg om veilig te kunnen rijden. Als je ze niet schoonmaakt, kunnen het vuil en de deeltjes zich ophopen en de voorruit bekrassen wanneer je de ruitenwissers gebruikt. Als het regenseizoen nadert, controleer dan je ruitenwissers en laat ze indien nodig vervangen. Het gebruik van beschadigde ruitenwissers kan krassen op de ruit veroorzaken en je zicht belemmeren, wat kan leiden tot de noodzaak om je hele voorruit te vervangen.

Neem contact op met Autobedrijf Amstelveen als je hulp of advies nodig hebt bij het onderhoud van jouw auto.

9.     Zorg ervoor dat het koelsysteem werkt

De slangen die de koelvloeistof van de motor dragen kunnen beschadigd raken door hoge druk of hitte. Vaak zal er dan een lek ontstaan. Daarnaast hebben de kachelslangen met hetzelfde probleem te maken, omdat ze hete koelvloeistof naar de autokern onder het dashboard voeren. Wanneer je je auto laat onderhouden of naar een olieverversingsbedrijf gaat, zullen ze meestal de slangen voor je controleren, maar je kun altijd vragen of je niet zeker weet of dat inbegrepen is.

Om ze zelf te controleren, ga je op zoek naar het witte/heldere koelvloeistofreservoir en kijk je of het op het juiste niveau is. Zo niet, dan kan het zijn dat je een lek hebt, dus controleer of het residu vergelijkbaar is met de kleur van de koelvloeistof. Het moet rond de plaats zijn waar de slangen en aansluitingen zijn gemaakt of onder de slangen. Eventuele scheuren in de slangen betekenen dat je die slang moet vervangen. Losse slangklemmen moeten worden vastgezet of vervangen als ze beschadigd zijn.

De beste manier om efficiënt te koelen is dat de motor voldoende koelvloeistof heeft. Laat de slangen regelmatig controleren om lekkages te voorkomen, die de motor kunnen oververhitten en grote problemen kunnen veroorzaken. Het af en toe controleren van de slangen is dus een goed idee. En ze vervangen als dat nodig is, is relatief goedkoop.

Gerelateerde berichten

Tips voor gevorderde elektrische scooter rijders

De eerste maand na de aanschaf van mijn eerste elektrische scooter was voor mij een interessante ervaring. Hoewel je na ongeveer 3 minuten doorhebt...

Lees meer

De voordelen van een auto leasen

Er zijn verschillende manieren om de auto waar je graag in zou rijden te bekostigen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die enkel een auto kopen wanneer...

Lees meer

Nieuwe auto? Zo kies je de juiste verzekering

In Nederland heeft het grootste deel van de volwassenen een eigen auto. Dit is erg handig aangezien je hiermee altijd overal naartoe kunt wanneer jij...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je allemaal kunt beleven in de wereld van de autowereld.

Contactgegevens

Via info @ britbits.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden